Este o rețetă
veche din Moldova care se servea in Ajunul Crăciunului.Rețeta veche se făcea cu
semințe de cânepă. Eu folosesc nucă.
Ingrediente:
Pentru aluat:
-500 gr făină
-drojdie cât o
nucă
- un praf de
zahăr
-un praf de sare
-100 ml ulei
-100 ml apă
Pentru cremă:
-
O
cană de zahăr sau 200 gr miere de albine
-
200
ml apă
-
2
căni de nucă macinată
-
Vanilie
MOD DE PREPARARE
Drojdia se sfarâmă, se amesteca cu praful de zahăr, se presoară peste
amestec un pic de făină și o lăsăm la
cald până crește un pic. Făina cernută se maestecă cu sarea, turnam drojdia,
uleiul câte putin, apa tot cate putin si framantam pana facem un aluat potrivit
de moale.Lăsăm la dospit. După ce aluatul a crescut facem turtite rotunde și
subtiri pe care le coacem pe plita de la aragaz sau in tigaie in foarte putin
ulei.după ce sunt gata se umplu cu crema:
Mierea se amestecă cu apa si multă vanilie, rezultă un fel de sirop pe care
il punem la fiert pana face bășici mici la fierbere. Se dă la racit apoi punem
nuca măcinată.
Trebuie sa stea macar o zi la rece inainte de afi servite sa se patrundă
bine siropul.
Poftă
bună!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu