marți, 10 decembrie 2013



COZONAC MOLDOVENESC


INGREDIENTE:
-          Stafide, nuci,cacao, esenta de rom,coaja de lamaie, zahar vanilat, 2 pliculete drojdie uscata sau 2 cubulete de drojdie de 25 g, 250 ml ulei,4 oua, 350 g zahar, 500 ml lapte, 1 kg faina
Pasul 1

Intr-o craticioara laptele se fierbe impreuna cu zaharul si un praf de sare.
Se cern 500 g faina intr-un vas peste care se toarna laptele clocotit si se amesteca bine  cu o lingura de lemn pana se încorporeaza toata faina, apoi se lasa sa se răcorească.
Se face maiaua astfel: drojdia cu o linguriță de zahăr si una de faina se amestecă și se dizolvă cu puțină apă, apo se daugă 2 albușuri și se amestecă bine, după care se lasă să crească. Intr-un castron se pun cele 2 galbenușuri rămase + 2 ouă întregi+vanilie,rom, coaja de lămaie și se amestecă totul bine. Maiua și amestecul de ouă se lasă intr-un loc calduț.
Pasul 2

Când făina oprită s-a răcit( nu complet, coca trebuie să fie călduță), se adaugă 500 g făină și se frământă bine cu mâinile până se încorporează foarte bine toată făina.
Pasul 3

Se adaugă maiaua, care între timp a crescut, și se frământă bine până este încorporată toată.
Pasul 4

Se adaugă amestecul de ouă și se framântă bine de tot.
Pasul 5

În final se pune uleiul, NU TOT DINTR-O DATĂ, ci puțin câte puțin până se include tot și iar se framântă până ce aluatul face bașici ( la taiere se observă) Coca se acoperă cu un șervet și se lasă la crescut la cald (până își dublează volumul)
Cand frămâtați aluatul in încăpere trebuie sa fie cald iar ingredientele trebuie sa aibă temperatura camerei.
Pasul 6

După ce aluatul a crescut se împarte în două și fiecare bucata de aluat se frământă cu mâna pe planșeta unsă cu ulei, se întinde și se umple cu nuca si cacao sau cu o umplutura după preferința dumneavostră.
Umplutura de cacao: 2 linguri de cacao + 100 g zahăr+1 albus de ou bătut spumă+nuca măcinată sau stafide, rahat sau mac.

Cozonacii formați se așează în tăvi tapetate cu hârtie de copt și se lasă să mai crească în tăvi apoi se ung cu galbenuș de ou peste care se opresară zahar tos deasupra.Se coc la o temperatură de 180 grade timp de aproximativ 30-40 minute. Se face proba cu scobitoarea. ( NU lasăm ușa cuptorului prea mult timp deschisă când facem verificarea).

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu