luni, 15 iulie 2013







INGRENDIENTE PENTRU ALUAT:

1 kg faina de patiserie
8 galbenusuri 
1 ou (pentru uns)
300 g zahar tos
200 g unt
8 linguri de ulei
500 ml lapte dulce 
50 g drojdie de bere
coaja rasa de la o lamaie
1 lingurita de sare

PREGATESTI ALUATUL ASA :

Amesteci drojdia mai intai cu o lingura de zahar , pana se lichefiaza, adaugi putin lapte caldut, presari faina, apoi lasi la dospit. Jumatatea din cantitatea de lapte clocotita, o torni peste 250 g faina, amestecand cu o lingura de lemn sa nu se formeze cocoloase.
Pui plamadeala apoi in restul de faina , framantand putin cate putin si cand e aproape gata toata faina incorporata,adaugi galbenusurile(frecate inainte cu putin ulei ca o maioneza) , restul de lapte,   sarea si drojdia crescuta, dupa care continui incorporarea fainii.
Adaugi untul topit si uleiul ramas , precum si coaja rasa de lamaie, framantand  inca un sfert de ora.Acoperi si lasi la crescut intr-un loc cald.

INGREDIENTE PENTRU UMPLUTURA :

500 g nuca macinata
coaja rasa de la o lamaie
1 esenta de rom
1 esenta de vanilie 
8 albusuri
200 g de zahar tos
100 g stafide sau 100 g rahat

PREGATESTI UMPLUTURA ASA :

Bati albusurile spuma, impreuna cu zaharul. Incorporezi apoi nucile macinate si aromele, facultativ in umplutura, mai poti adauga stafide si/sau rahat taiat marunt.
Intinzi foile, le umpli si le rulezi ca la oricare alta reteta de cozonac umplut. Lasi un sfert de ora lacrescut, in tavi , apoi ungi cozonacii cu un ou batut, presari zahar tos si pui cozonacii in cuptorul fierbinte , pentru o ora, la foc potrivit.
Intorci tava dupa primele 30 de minute, pentru ca sa se rumeneasca uniform.

POFTA BUNA!!!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu