sâmbătă, 23 noiembrie 2013







INGREDDIENTE:


  • malai
  • lapte
  • 30 de frunze de vita de vie
  • 300g carne tocata de porc
  • 300g carne tocata de vita
  • 1 legatura de marar 
  • 50g de slanina
  • vin rosu
  • zahar 
  • sos de rosii
  • 1 ceapa

PREGATIRE:

Caliti in ulei ceapa si slanina, apoi adaugati carnea tocata si gatiti la foc mic pana e gata.Cand s-a racit adaugati mararul tocat marunt.Frunzele de vita, daca sunt proaspete, opariti-le si lasati-le la racit,iar apoi, incepeti sa rulati sarmalele cu carnea gatita.Sarmalele facute le puneti  in  apa cu sos de rosii, la care puteti pune si doua foi de dafin. Mamaliga o fierbeti in lapte, pentru a fi mai cremoasa si mai dulce.
Pentru sos ,recomand o dulceata de vin rosu care se face astfel: puneti vin rosu la fiert, impreuna cu zaharul si lasati totul pe foc pana cand mai ramane doar o treime din cantitatea initiala.
Le asezati pe o farfurie in urmatoarea ordine: mai intai mamaliga, dupa care sarmalele peste mamaliga si sos de vin de jur imprejur.



                   POFTA BUNA!













INGREDIENTE(10 portii)


  • 600-700g piept de gaina
  • 1 ou
  • 5 linguri orez 
  • 1 ceapa tocata marunt
  • 2 morcovi taiati julienne
  • 1 telina mica rasa
  • 3-4 cartofi taiati in cubulete
  • 1 ardei gras taiat marunt
  • 1 legatura de leustean 
  • sare,piper

Pieptul de gaina se da prin masina de tocat , se adauga 1 ou,2linguride orez,sare dupa gust,putin 
piper.Legumele se curata ,se spala si se taie cubulete ,apoi se pun la fiert in 3l de  apa.
Din amestecul cu carnea tocata se formeaza perisoare si se adauga in oala.De asemenea, adaugam2-3 linguri de orez atunci cand perisoarele sunt aproape fierte, bors dupa gust(circa 700ml) si o legatura buna de leustean proaspat.Se serveste cu smantana.



POFTA BUNA!

miercuri, 20 noiembrie 2013






Ingrediente:

  • Peste de balta proaspat (cat mai multe sortimente) 
  • Cartofi
  • Ceapa
  • Ardei gras rosu si galben 
  • Usturoi
  • Sare, otet, leustean
  • Ardei iute
Mod de preparare:

Cureti pestele, il speli si il tai in bucati. Legumele, curatate si spalate le tai asfel:  cartofii in cuburi mari, ceapa si areiul gras marunt .
legumele le pui la fiert(de preferat intr-un ceaun sau tuci si la foc de lemne)
Cand sunt aproape fierte, adaugi pestele si lasi totul la fiert cca 15 minute.Adaugati sare si otet dupa gustsi leustean tocat marunt.
Usturoiul zdrobit il freci cu ulei pana devine o pasta,adaugi un strop de otet si ardei iute si diluezi cu zeama de peste. Scoti carnea si legumele pe un platou si le servesti cu mujdei , iar borsul separat, de asemenea un strop de mujdei.

 Pofta buna





  • Ingrediente:    

  • 8 oua
  • 2 legaturi ceapa verde
  • 50 gr masline fara samburi
  • 100 ml ulei de masline
  • 2 cepe rosii
  • 200 gr piept de pui
  • sare, piper     
   Curatati ceapa rosie, taiati-o in rondele subtiri. Puneti-o intr-o tigaie la calit in ulei. Adaugati sare , piper si carnea de pui taiata in fasii subtiri.  Cand sunt prajite, luati tigaia dupa foc si tineti-o la cald. 
Faceti 4 omlete din cate 2 oua fiecare. Amestecati ouale cu  ceapa verde, taiata foarte fin, masline taiate in feliute subtiri, sare si piper.
Prajiti-le pe ambele parti si apoi lasati-le la racit. Pe fiecare omleta puneti din compozitia cu ceapa si carne. Rulati omletele, tineti rulourile la cuptor 3-5 minute inainte de servire.


Pofta buna!








Ingrediente: pentru 4 portii


  • 1 pulpa miel (750-800g)
  • 2 cepe rosii
  • 4 linguri de unt
  • 4 linguri pasta de tomate
  • 1 varf de lingurita de scortisoara
  • 2 linguri sare de mare
  • 200 gr dulceata de merisoare  

Optional, pulpa de miel se tine la fezandat in bere neagra cu mirodenii 3-4 ore. Apoi se scurge bine si se freaca delicat cu sare si piper verde, lasandu-se sa se odihneasca 15 minute.
Separat, intr-o tigaie se face sosul, topind untul, sotand ceapa si amestecand ,apoi pasta de tomate. Se lasa impreuna la foc iute pana la primul clocot, dupa care inca 1-2 minute sa scada la foc mic. Cu aceasta reductie se unge bine mielul inainte de a fi asezat , pe hartie de copt in tava. Se pune la cuptor la 200grade, cam 20 de minute, pana incepe sa prinda culoare. Apoi se unge si cu dulceata de merisoare, lasandu-se inca 15 minute la 160 grade, cu grija ca fructele sa nu se inegreasca.
Se scoate si se lasa la racit la temperatura camerei, acoperit, pentru a nu se pierde aromele. Dupa aceea se serveste cu felurite garnituri, precum felii de telina coapte, felii de mar sau prune fierte in reductie de vin.  

Pofta buna 

joi, 18 iulie 2013





INGREDIENTE:


  1. 1,5 KG CARNE DE VITA
  2. 1 VANATA
  3. 1 DOVLECEL MARE
  4. 2 ARDEI GRASI(1 GALBEN SI 1 ROSU)
  5. 1 CEAPA
  6. 150 ML BULION
  7. 1 LINGURA BOIA DE ARDEI DULCE
  8. SARE
  9. PIPER 
  10. CONDIMENT VEGETAL
  11. ULEI

MOD DE PREPARARE:

Ceapa tocata o calesti si, cand devine sticloasa, adaugi carnea taiata cubulete mici. Lasi pe foc pentru cateva minute, condimentezi, pui boiaua si bulionul, amesteci si lasi pe foc pentru 10-15 minute.
In acest timp tai cubulete legumele, le condimentezi si le amesteci intr-un bol.
Atentie! Folosesti pentru copt doar vase din ceramica.
Intr-un vas din ceramica, in care ai pus putin ulei, amesteci legumele, netezesti, iar deasupra pui si carnea.Acoperi vasul si-l dai la cuptor pentru 20 de minute.
Apoi, inlaturi capacul si  mai lasi la copt inca 10-15 minute,pana face o crusta aurie.

POFTA BUNA!!!


INGREDIENTE:

  • 1 kg de cartofi
  • 250 g de branza veche de oi 
  • 6-7 oua
  • 1 cana de apa
  • 1 cub de unt sau 50 ml de ulei
  • 1 rotita mica de cascaval
  • 20 g de kaiser

MOD DE PREPARARE:


Iei vasul de lut si il lasi in apa rece pentru 20 de minute, astfel se sparge incuptor.Cartofii  ii speli bine, ii tai cubulete mai mari in vasul roman impreuna cu untul sau uleiul si apa. Bagi vasul la cuptor pana ce apa scade si cartofii sunt bine patrunsi si incep sa se rumeneasca.scoti vasul din cuptor, pui branza data prin razatoare, kaiserul taiat feliute, ouale batute bine, sare si piperdupa gust .
Dai vasul la cuptor pentru 10-15 minute, la foc mic, pana se face oul.Cand scoti vasul din cuptor, presari cascavalul ras, care se va topi imediat, formand  un strat frumos de cascaval.Servesti preparatul cu salata de varza.

POFTA BUNA!!!

miercuri, 17 iulie 2013







INGREDIENTE PENTRU ALUAT:

300 g faina
1 praf de sare
10 g drojdie

INGREDIENTE PENTRU UMPLUTURA:

1 dovlecel
1 ceapa
4 ciuperci
20 ml ulei
condiment de legume
marar uscat

MOD DE PREPARARE:

Faci aluatul din drojdie,apa calduta,faina si sare,de consistenta aluatului de cozonac. Lasi sa creasca 10 minute.
 Intre timp,dai prin razatoare (pe partea care taie felii) dovlecelul si , impreuna cu ceapa si ciupercile tocate le adaugi in ulei incins.
 Lasi sa se caleasca putin,adaugi condimentul de legume si in 2 minute iei de pe foc adaugand mararul. Lasi sa se raceasca putin, ungi o tava cu ulei si presari faina.
 Intinzi aluatul cu ajutorul fainii si la mijloc, adaugi umplutura, pliezi si il pui in tava, apoi dai tava la cuptor.
Lasi placinta la copt pana devine aurie. Dupa ce se coace, lasi placinta 1 minut sa se raceasca, apoi o tai dupa preferinta.


POFTA BUNA!!!






INGREDIENTE:


  • 2 ardei grasi rosii
  • 1/2 ceapa
  • 1 lingura orez nefiert
  • sare
  • 1 piept de pui de 350-400 g
  • pasta de tomate


MOD DE PREPARARE:

Tai bucati pieptul de pui , apoi mixezi bucatile de carne in masina de tocat pana este tocata marunt.Cureti ceapa si  o tai marunt, tai capacele ardeilor si ii cureti de semintele din interior.   
Intr-un bol pui carnea de pui ,orezul ,ceapa, sare si piper dupa gust  si amesteci bine pana la omogenizare. Umpli ardeii cu compozitia de mai sus, asezi ardeii intr-o oala sau intr-un vas, torni pasta de tomate sau bulion si torni apa cat sa-i acoperi.
Dai oala la cuptorul preincalzit si il lasi mai bine de o ora.Servesti ardeii cu iaurt slab.

POFTA BUNA!!!

luni, 15 iulie 2013







INGRENDIENTE PENTRU ALUAT:

1 kg faina de patiserie
8 galbenusuri 
1 ou (pentru uns)
300 g zahar tos
200 g unt
8 linguri de ulei
500 ml lapte dulce 
50 g drojdie de bere
coaja rasa de la o lamaie
1 lingurita de sare

PREGATESTI ALUATUL ASA :

Amesteci drojdia mai intai cu o lingura de zahar , pana se lichefiaza, adaugi putin lapte caldut, presari faina, apoi lasi la dospit. Jumatatea din cantitatea de lapte clocotita, o torni peste 250 g faina, amestecand cu o lingura de lemn sa nu se formeze cocoloase.
Pui plamadeala apoi in restul de faina , framantand putin cate putin si cand e aproape gata toata faina incorporata,adaugi galbenusurile(frecate inainte cu putin ulei ca o maioneza) , restul de lapte,   sarea si drojdia crescuta, dupa care continui incorporarea fainii.
Adaugi untul topit si uleiul ramas , precum si coaja rasa de lamaie, framantand  inca un sfert de ora.Acoperi si lasi la crescut intr-un loc cald.

INGREDIENTE PENTRU UMPLUTURA :

500 g nuca macinata
coaja rasa de la o lamaie
1 esenta de rom
1 esenta de vanilie 
8 albusuri
200 g de zahar tos
100 g stafide sau 100 g rahat

PREGATESTI UMPLUTURA ASA :

Bati albusurile spuma, impreuna cu zaharul. Incorporezi apoi nucile macinate si aromele, facultativ in umplutura, mai poti adauga stafide si/sau rahat taiat marunt.
Intinzi foile, le umpli si le rulezi ca la oricare alta reteta de cozonac umplut. Lasi un sfert de ora lacrescut, in tavi , apoi ungi cozonacii cu un ou batut, presari zahar tos si pui cozonacii in cuptorul fierbinte , pentru o ora, la foc potrivit.
Intorci tava dupa primele 30 de minute, pentru ca sa se rumeneasca uniform.

POFTA BUNA!!!







INGREDIENTE:

1 pui de aproape 800 g
250 g orez
300 g sparanghel
2 galbenusuri
60 g de unt 
100 g smantana
sare

MOD DE PREPARARE:

Fierbi puiul intr-un litru si jumatate de apa. Cand da in clocot,iei spuma si lasi supa sa fiarba in continuare,pana se inmoaie bine carnea.
Dupa ce a fiert, dezosezi puiul si treci carnea prin masina de tocat cu sita mica, in afara de piept. Fierbi orezul intr-un litru de apa, dupa ce sa inmuiat bine treci orezul prin sita si il amesteci cu carnea tocata.
Fierbi sparanghelul in 1/2 litru de apa cu sare, il scurgi si il pastrezi la cald. Apa in care a fiert o amesteci cu orezul si cu carnea tocata, sarerzi si lasi sa dea in clocot impreuna timp de 5-10 minute  .
Dregi supa cu galbenusurile amestecate cu  smantana si untul topit. Servesti cu bucatele de sparanghel fiert si cuburi mici de piept de pui.

POFTA BUNA!!!






INGREDIENTE PENTRU BLAT:

 5 oua
200 g zahar
200 g faina
50 g cacao

INGREDIENTE PENTRU CREMA:

6 foi de gelatina
450 g frisca lichida
500 g iaurt
200 g gem de portocale
2 feluri de pepene galben pentru decor

 MOD DE PREPARARE:

Bati albusurile spuma tare cu zaharul, pui galbenusurile rand pe rand, apoi adaugi faina si cacaua, amestecand usor.
Ungi o tava mica cu ulei si o tapetezi cu faina, torni aluatul si introduci tava la cuptor 40 de minute.
Lasi apoi blatul sa se raceasca in tava, inmoi gelatina in apa rece 20 de minute apoi o inmoi in 100 grame de frisca fierbinte.
Frisca ramasa o bati bine si o amesteci cu iaurtul, gemul si gelatina topita. Cureti pepenele , il tai bucati si il lasi la rece. Torni peste blat crema si o dai la rece timp de 2 ore pana se intareste.
Tai prajitura in bucati si o decorezi cu pepene.

 POFTA BUNA!

sâmbătă, 13 iulie 2013










INGREDIENTE:

4 oua
8 linguri zahar
4 linguri ulei
4 linguri lapte
1 plic zahar vanilat
15 linguri faina
1 praf de copt
250 g visine fara samburi


 Mod de preparare:

Bati albusurile spuma cu mixerul. Pui zaharul si zaharul vanilat si bati in continuare, apoi incorporezi galbenusurile.
Adaugi uleiul treptat in lapte, apoi faina amestecata cu praful de copt. Pui visinile direct in tava si le amesteci putin, cu grija, sa nu se lasa toate la fund.
 Eventual, le dai prin faina inainte de a le pune in tava. Coci checul in forma speciala tapetata cu hartie de copt, la 140 de grade Celsius timp de 45 de minute.
Presari checul cu zahar pudra si il lasi sa se raceasca inainte de a fi servit.
  
 POFTA BUNA!







INGREDIENTE:

375 g branza mozzarela
4 rosii mari
3 linguri ulei de masline
piper macinat
1 lingurita de busuioc uscat

Mod de preparare:

Incingi cuptorul la 200 de grade Celsius, speli rosiile, le stergi si le tai felii.
Lasi sa se scurga mozzarela (in loc de mozzarela poti folosi urda,careia ii adaugi putin marar verde)si apoi o tai felii.
Ungi cu ulei de masline o tava plata de placinta(sau alt vas) si asezi alternativ cate o felie de rosie si o felie de mozzarela sau urda, pentru ca aspectul sa fie de tigle.
Presari deasupra piperul macinat si busuiocul. Stropesti cu restul de ulei de masline si coci circa 20 de minute.
Acest preparat poate deveni mai consistent daca strecori si o felie de sunca presata sau adaugi din loc in loc jumatati de masline negre.
Aduci preparatul la masa in forma, foarte fierbinte, cu o paine foarte proaspata alaturi si un vin sec de, preferinta alb.

POFTA BUNA!

joi, 11 iulie 2013






INGREDIENTE:

-500 g caise
-500 ml chefir 
-650 g faina 
-1 ou
-1/2lingurita bicarbonat
-1 lingura cu zeama de lamaie
-1 fiola esenta de rom
-sare
-ulei

MOD DE PREPARARE:

Intr-un castron, bati oul împreuna cu chefirul, esenta de rom si un praf de sare.
Cerni faina pe masa de lucru si faci in mijloc o adâncitura. Torni amestecul de ou si chefir, adaugi bicarbonatul stins cu putina zeama de lamaie. Framânti toate aceste ingrediente apoi acoperi aluatul cu o folie si lasi la rece circa 1 ora.
 Rupi din aluat bucati potrivite si le intinzi pe masa de lucru dată cu faina.
 Pui pe fiecare bucata in margine , cate o jumatate de caisa. Acoperi cu cealalta jumatate de aluat , presezi usor si rumenesti pe ambele parti , in ulei incins.

 POFTA BUNA!


INGREDIENTE

   - 4 OUA
   - 2 CARTOFI
   - 1 CEAPA
   - ULEI DE MASLINE
   - CÂRNATI
   - SARE SI PIPER

MOD DE PREPARARE 

Intr-o tigaie incalzesti uleiul de masline. Cureti cartofii, îi tai felii subtiri si îi pui la prajit împreuna cu ceapa taiata .
 Cand sunt mai bine de jumatate prăjiti cartofii, adaugi cârnaţii tăiati bucatele. Cand sau prajit si cârnaţii scurgi uleiul, lasi foarte putin, apoi adaugi ouăle batute bine.
Lasi sa se închege pe o parte,întorci omleta pe partea cealaltă si condimentezi cu sare si piper. 
Servesti omleta cu muraturi sau o salata de sezon.
  
POFTA BUNA